7 tips voor het achterlaten van je oude woning

Het jaar 2019 is bijna voorbij! Bij het afsluiten van het oude jaar laat je veel herinneringen achter. Dat is ook zo wanneer je uit je lege woning vertrekt, vanwege een verhuizing of flinke renovatie. Maar hoe kan je het beste je lege woning achterlaten? Daar hebben wij zeven tips voor!

Tip 1: Laat geen waardevolle spullen achter

Stel je gaat niet verhuizen naar een nieuwe woning, maar je gaat flink renoveren waardoor je tijdelijk ergens anders moet wonen. Laat dan geen waardevolle spullen staan en neem deze mee! Wil je wel een woning verkopen maar deze niet helemaal leeg achterlaten? Dan kan je altijd meubels tijdelijk huren, zodat alle kamers in het huis niet helemaal leeg zijn.

Je oude woning achterlaten bij een verhuizing

Tip 2: Vergrendel ramen en deuren

Bij het achterlaten van je woning is het belangrijk dat je alle deuren en ramen gesloten en vergrendeld achterlaat. Dit lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar toch wordt er vaak vergeten om alle ramen en deuren te controleren. Door de stressvolle situatie van het verhuizen kan je zomaar de simpelste dingen vergeten. Controleer daarom voordat je de woning verlaat nog voor de allerlaatste keer alle sloten van de ramen en deuren!

Tip 3: Schakel het alarmsysteem niet uit

Wanneer je gaat verhuizen naar je nieuwe adres en je hebt een alarmsysteem in je lege huis; houd deze dan aangesloten! Het is wel belangrijk dat het alarmsysteem een verbinding heeft met de politie. Als het alarm een keer afgaat (wat wij natuurlijk niet hopen), dan is de politie meteen gewaarschuwd en zal het zo snel mogelijk naar je oude huis gaan voor de melding. Extra tip: informeer ook een familielid, vriend of goede buur met de code, zodat zij deze het alarmsysteem indien nodig uit kunnen zetten.

Tip 4: Geef een extra sleutel

Als je gaat verhuizen naar een plaats ver van je oude woning, dan is het handig om een extra sleutel achter te laten bij familielid, vriend of goede buur. Wanneer je zelf niet in de buurt bent en iemand de woning in moet, kan hij/zij op eigen houtje het huis in. Dat scheelt je zelf weer een flink aantal kilometers!

een extra set huissleutels

Tip 5: Een lege woonverzekering

Niets is vervelender dan terugkomen bij je lege woning en je ziet dat er schade is. Wist je dat er tegenwoordig verzekeringen bestaan voor lege woningen? Deze zijn vooral gericht op vandalisme, maar ook op ‘rampen’ van de natuur zoals schade van onder andere bliksem, vuur en wind. Wil je precies weten hoe de situatie voor jou is? Neem dan contact op met je verzekeraar voor de opties van verzekering bij een leeg huis.

Tip 6: Zet een auto op de oprit

Een oprit die al tijden lang leeg blijft valt op. Bij mensen uit de buurt, maar ook bij inbrekers. Zet daarom een auto op de oprit! Zo lijkt het net of het huis nog bewoonbaar is en dat schrikt inbrekers eerder af dan een huis dat al tijden ‘leeg lijkt’. Heb je geen auto meer in de buurt die je op de oprit kan zetten? Zeg dan gewoon tegen je buurgenoten dat zij gebruik kunnen maken van je oprit.

Tip 7: Onderhoud je tuin

Als je je huis wilt verkopen, wil je natuurlijk niet de potentiële nieuwe bewoners afschrikken met een grote bos aan onkruid, dood gras of planten die halfdood in de tuin staan. Onderhoud daarom je tuin! Als je niet in de buurt bent kan je ook een tuinman inhuren, zodat je tuin er weer prachtig uitziet. Laat ook even een goede buur of vriend(in) langskomen om de plantjes water te geven en de tuin in de gaten te houden.

Je tuin onderhouden bij een verhuizing

Meer weten?

Neem dan contact op met onze verhuisadviseur Peter de Jong.

7 tips voor het achterlaten van je oude woning