Het jaar 2020 door de ogen van De Jong Verhuizingen

Het afgelopen jaar stond uiteraard in het teken van corona en was daarom een jaar te noemen om snel te vergeten. Voor De Jong Verhuizingen zat er echter een positieve rand omheen, want wij kenden ons beste jaar ooit in de historie. Ondanks corona kunnen wij dan ook terugkijken op een geslaagd jaar.

Maurits en Peter de Jong het jaar 2020Maurits (links) en Peter de Jong (rechts) vertellen over het roerige, maar succesvolle jaar 2020.

Huizenmarkt 2020 in de lift

Peter de Jong, verhuisadviseur bij De Jong Verhuizingen, blikt terug op het jaar 2020. “Het begin was mooi te noemen. Qua aantal verhuizingen was januari een goede maand. Wij zaten als bedrijf zijnde in de lift, evenals de huizenmarkt. Toen op een gegeven moment het coronavirus in Nederland kwam, vroegen wij onszelf af of dit het dan was qua verhuizingen. Al het moois wat wij hadden opgebouwd kon door de onzekerheid zomaar wegvallen. Dat bleek gelukkig reuze mee te vallen."

"Sterker nog, de verkoop in het noorden van het land werd alleen maar beter waar wij natuurlijk ook van profiteerden! Dat kwam vooral door de mensen die van het westen naar het noorden verhuisden, omdat de woningen daar in verhouding goedkoper zijn. Maar vooral in Zuidwest Friesland stegen juist de huizenprijzen het hardst van Nederland in het laatste deel van het afgelopen jaar. Kortom ik ben benieuwd hoe dat zich verder gaat ontwikkelen.”

Het beste jaar ooit: zelfs een stijging in verhuizingen naar Scandinavie

Zoals eerder vermeld kennen wij ons beste jaar ooit. “Dat is echt wel verbazend inderdaad, zo eerlijk moeten wij zijn. In oktober zaten wij al op dezelfde omzet als vorig jaar. Was het anders gegaan zonder corona? Dat kan je natuurlijk nooit weten, maar ik denk dat het coronavirus er zeker wel aan heeft bijgedragen dat de cijfers goed waren, ondanks het feit dat wij in maart/april een dipje hadden.”

Broer Maurits, vult Peter aan: “Als wij kijken naar de verhuizingen vanuit en naar Scandinavië dan zagen wij een stijging van 25% ten opzichte van 2019. Dit komt aan de ene kant door betere verkoop van ons bedrijf en de andere kant door de versterkte online vindbaarheid. Dit heeft een positieve invloed op zowel particuliere emigraties als onze business-to-business contacten. Deze ontwikkelingen resulteerden in meer ritten naar Scandinavië met een hoger volume aan inhoud en betere combinatie mogelijkheden. Denk hierbij aan het vervoeren van inboedel van meerdere verhuizingen tegelijk, waardoor onze klanten ook goedkoper uit zijn.”

emigreren naar zweden coronatijd
Eric Huitker en Monique Brevet emigreerden tijdens corona naar Zweden.

Verhuisbedrijven vallen onder essentiele beroepen

Nog even terugkomend op het coronavirus en hoe wij daar als bedrijf mee zijn omgegaan. Peter: “Dat is voor een vrachtwagenchauffeur met andere personen op reis natuurlijk lastig. Gelukkig valt het verhuizen onder een speciale regeling, omdat de mensen toch moeten blijven verhuizen. Economisch gezien is het ook niet verantwoord als er geen verhuizingen plaatsvinden. Daarom hebben wij een essentieel beroep en mogen wij ons werk, uiteraard in combinatie met de coronaregels, gewoon uitvoeren en zijn bijvoorbeeld ook de grenzen naar Zweden open voor verhuizingen."

"Verder werken wij in vaste, kleine teams met maximaal twee personen in een voertuig. Wanneer er toch een besmetting plaatsvindt bij het personeel, kunnen alleen de ‘teamgenoten’ eventueel ook besmet zijn geraakt zijn en niet de rest van het personeel.”

verhuizers in actieDe mannen van De Jong Verhuizingen in actie.

Verwachtingen woningmarkt en plannen voor 2021

Ten slotte. Wat zijn de vooruitzichten en verwachtingen van 2021? Peter: “Het is zo dat wij het komende jaar de focus willen leggen op de export. Wij willen ervoor zorgen dat wij de exportbranche goed kunnen bedienen, want de verhuizingen overzees zullen de komende jaren alleen maar toenemen. Zeker als corona voorbij is. Meer Nederlanders zullen ons land verlaten op basis van werk of simpelweg het zoeken van geluk in het buitenland. Daar willen wij als verhuisbedrijf een rol in spelen door ons meer te gaan toeleggen op het wereldwijd verhuizen. Denk daarbij niet alleen aan de verhuizing, maar aan het gehele emigratietraject zoals het aanvragen van een visum en het zoeken naar scholen en woningen ter plaatse. Een stukje ‘relocation service’ wat wij aanbieden.” 

“Daarnaast blijven wij volgend jaar ook investeren in onze opslagfaciliteiten. Mensen die een huis hebben verkocht kunnen hun inboedel dan bij ons opslaan. Dat kunnen ze zelf brengen, of wij halen het op en leveren het later weer af. Een tak van sport die steeds meer opkomt, omdat mensen tijdelijk hun huis uit moeten en pas later naar een andere woning gaan.”

Inboedelopslag in Friesland

In 2021 gaan we ons oriënteren op een centrale plek in Friesland waar we een zgn. ’hub’ gaan ontwikkelingen. Een centrale plek waaruit pallets, pakjes, stukgoed en inboedel door Zero emissie verder gedistribueerd gaat worden Friesland in. Behalve dat dit zeer efficiënt is, bespaart het de transportbewegingen in Friesland.

Wij wensen iedereen een gezond 2021 toe!

Het jaar 2020 door de ogen van De Jong Verhuizingen