Bart besloot te emigreren naar Canada als boer

Bart van der Brug (33) verliet aan het begin van dit jaar Nederland om naar Canada te emigreren. Daar is hij de ‘Herd manager’ van een melkveebedrijf in Whitney, New Brunswick en heeft hij de verantwoording over meer dan 200 koeien. Een verhuizing die al een tijdje in zijn hoofd rondspookte.

Emigratie naar Canada boer Bart van der Brug

De agrarische sector in Nederland

“Ik was zzp’er in Nederland, in de agrarische sector. Verschillende boeren huurden mij in voor een aantal uur in de week om agrarische diensten te verlenen. In 2014 heb ik de boerderij van mijn ouders overgenomen om daar een vleesveehouderij op te starten. Het bleek helaas niet mogelijk om hier mijn brood mee te verdienen. Drie, vier jaar geleden heb ik daarom besloten om geiten te gaan melken. Ik was in een afrondende fase, maar op het eind is de stekker er toch uitgetrokken, mede door het feit dat er geen nieuwe melkleveranciers meer werden aangenomen. Ook was het gewoon lastig om iets op te starten met weinig geld. De ervaring was er wel, alleen lukte het niet. Het spookte al een tijdje door mijn hoofd. Probeer ik het nog een keer in Nederland of ga ik naar het buitenland? Daarnaast, de regels in ons land werkten ook niet bepaald mee.” Een van de regels was natuurlijk de uitstoot van stikstof. “Vooral de beperkingen die je daardoor hebt. Ook voor de vleesveehouderij, wat een hele sobere tak is. Voor het geiten melken had ik wel een NB-vergunning, maar dat kan je maar voor een bepaald aantal geiten aanvragen. Als ik wilde uitbreiden was het maar de vraag of dat mocht.”

Agrarisch bedrijf in Hinnaard

Melkveebedrijf in Canada

Afgelopen zomer hakte Bart de knoop definitief door. “Ik heb toen de boerderij in Hinnaard verkocht en ben daarom tijdelijk bij mijn moeder in Hommerts gaan wonen om daar rustig om mij heen te kijken op welk land de keuze zou vallen.” Het werd Canada, geen onbekend land voor Bart. “Ik heb een broer die al zestien jaar in Canada woont en die ik regelmatig bezoek. Hij is werkzaam op een melkveebedrijf. Daarnaast heeft hij een eigen ‘Beef farm’ met 60 koeien opgezet. Daar zag ik met eigen ogen dat je in een land als Canada makkelijker, met meer steun en hulp van agrarische instanties en de Canadese overheid, een (melk)veebedrijf kunt opstarten en onderhouden. Ik wilde zelf ook verder in de melkveehouderij, dus ik zag hier meer toekomst voor mij dan in Nederland.

Herd manager

In Canada werk ik bij een familiebedrijf dat meerdere boerderijen heeft, waarbij ik bij één van de boerderijen de Herd manager (kuddeleider) ben. Daarbij is het handig dat mijn broer in de buurt is en de taal Engels is, want het sociale leven is voor mij belangrijk. Zweden was ook een mogelijkheid, maar daar was ik maar alleen. Wat is dan belangrijker? Het bedrijf of het sociale aspect?”

Melkveebedrijf in Canada beginnen

Persoonlijk contact en korte lijnen

Het werd dus het sociale aspect en Bart vertrok begin februari richting Canada. De voorbereidingen werden al vroeg getroffen want Bart moest op zoek naar een verhuisbedrijf. “Ik keek op internet rond om te zoeken naar verhuisbedrijven die internationale verhuizingen doen. Er waren veel mogelijkheden en zelfs verhuisbedrijven speciaal voor de agrarische sector. Toch viel mijn keuze op De Jong Verhuizingen. De lijnen zijn kort en ze komen zelf bij je langs voor een gesprek. Dat vind ik erg fijn. Ze doen heel veel, maar in die zin is het een ‘klein bedrijf’ want je bent geen nummer. Door het persoonlijke contact met verhuisadviseur Peter de Jong was het gevoel goed. Via de telefoon merkte ik ook direct dat zij mij graag wilden helpen.” 

In twee maanden emigreren naar Canada

Medio december was het eerste contact tussen Bart en De Jong Verhuizingen. Er moest snel worden geschakeld, want Bart wilde binnen twee maanden emigreren naar Canada. “De verhuizing moest inderdaad wel binnen een korte tijd, haha. Ze zeiden direct dat ze gingen kijken wat ze konden doen en dat ik in het nieuwe jaar meteen werd geholpen in verband met de drukte die ze op dat moment hadden. Bij de verhuizing zelf ging het vooral om mijn huisraad en persoonlijke spullen. Er waren nog een aantal agrarische spullen overgebleven na de verkoop van het bedrijf en die zijn ook meegegaan met de verhuizing.”

Snel en soepel internationaal verhuizen

Begin februari was het dan zover. Bart stapte op het vliegtuig richting Canada en zijn inboedel ging de boot op richting het westen. “Er waren gelukkig geen problemen bij de verhuizing. Waar veel mensen mij wel voor waarschuwden was dat de Canadezen streng zijn in het importeren van agrarische spullen, vanwege mogelijke ziektes die mee worden genomen vanuit Europa. Daar had ik gelukkig geen last van en alles verliep vlekkeloos. Nadat de container met mijn inboedel was aangekomen in Halifax Canada, is deze naar Woodstock gereden waar een grensovergang naar Amerika is. Daar is een douane die nodig was voor de clearing. Daar ben ik naar toe gereden waarna ik de container, nadat er getekend was en het teken ‘clear’ was gegeven, heb opgepikt.”

Melkveehouderij in Whitney New Brunswick Canada

Het coronavirus in Canada

Het coronavirus (COVID-19) gooit net als in Nederland ook het dagelijks leven in Canada om. “Alle scholen zijn dicht en de kinderen zitten thuis. Daarom helpen zij ook een handje mee op de boerderij. Heel veel bedrijven in de stad zijn ook dicht. Veel mensen hebben geen werk en dus geen inkomen. Ook de landbouw gaat het voelen. Boeren moeten waarschijnlijk een deel van hun melk dumpen, omdat bijvoorbeeld een ijsfabriek de productie stilzet en de fabrieken hun producten niet kunnen afzetten.” Qua leefomgeving zit Bart op de goede plek. “Het voordeel van het platteland is dat het een klein wereldje is. Tijdens deze epidemie is het alleen even naar de supermarkt wat op dit moment hét uitje is geworden. Vervolgens ga ik weer snel naar mijn huis, dat naast de boerderij staat. Dus het is voor mij makkelijker om veel contact te voorkomen, maar dat zie ik natuurlijk liever anders.”

Emigratieplannen?

Heb jij net als Bart ook emigratieplannen voor Canada of een ander land? Onze verhuisadviseur Peter vertelt je er graag meer over. 

Vraag vrijblijvend informatie aan

Bart besloot te emigreren naar Canada als boer