Verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk? Een korte Brexit uitleg!

Update najaar 2020

De Brexit is al jaren, tot ergernis van ons allemaal, het gespreksonderwerp in de Europese landen. Dik drie jaar geleden hield het Verenigd Koninkrijk een referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie (EU). Daaruit bleek dat onder meer Engeland uit de EU wil stappen. Verhuizen naar dit land betekent dat er een aantal dingen voor je gaan veranderen! Welke zijn dit zoal?

Verhuizen naar Engeland met De Jong Verhuizen

Zolang het Verenigd Koninkrijk in de EU zat

Let op! Deze situatie was geldig tot en met 31 januari 2020. Tot deze datum was je gewoon vrij om te staan en gaan waar jij wilde! Naast een kort verblijf van maximaal drie maanden kon je vrij in het Verenigd Koninkrijk verblijven wanneer:

  • je als werknemer actief was;
  • je als zelfstandige actief was;
  • studeerde (op voorwaarde dat je over voldoende inkomen beschikt);
  • verbleef en leefde van je eigen middelen;
  • op zoekt was naar een baan.

Zodra het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat

Inmiddels weten we dat het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten op 31 januari 2020. Momenteel zitten we in een overgangsperiode die geldt tot het einde van 2020. Wil je na 31 december 2020 in één van deze landen gaan wonen dan heb je een verblijfsvergunning nodig.

De Rijksoverheid en de Immigratiedienst geven actuele en handige informatie over de situatie. Blijf dus goed op de hoogte als je van plan bent om te gaan verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk!

Wat als je gaat verhuizen tijdens de Brexit

Fors BTW voordeel en douanekosten

Wellicht is het eerste wat je denkt bij het verlaten van de EU dat de douanekosten een extra hindernis zullen zijn tijdens je toekomstige verhuizing. Dat klopt, maar dit hoeft niet direct een nadeel te zijn. Binnen de EU is er vrij handelsverkeer en dat vervalt nu waardoor je bij je verhuizing invoerkosten zult moeten betalen. 

Ondanks dit feit zal je in vele gevallen toch goedkoper uit zijn omdat de BTW op verhuiskosten vervalt. Dit scheelt je 21% en dat is veel meer dan de daadwerkelijke douanekosten die je nu wel zult moeten gaan betalen. Dit scheelt veel geld voor met name onze particuliere klanten.

Aanvragen verblijfsvergunning

Wil je graag een Brits verblijfsvergunning aanvragen? Dan is het voor jou in de MEESTE gevallen niet mogelijk om het Nederlandse paspoort te behouden! De tijd om een verblijfsvergunning aan te vragen duurt ook minimaal zes maanden, dus laat je goed en op tijd informeren over de juiste stappen. Want het zou natuurlijk zonde zijn als je daardoor je verhuizing naar het Verenigd Koninkrijk moet uitstellen!

Blijf op de hoogte?

Wekelijks komen er nieuwe berichten over de Brexit. Wil jij op de hoogte blijven? Onze Rijksoverheid heeft een speciale pagina ingericht met actuele informatie. Bekijk hier de stand van zaken rondom de Brexit en bekijk ook eens onze andere blogs.

Meer weten over onze verhuismogelijkheden? 

Neem vrijblijvend contact met ons op

 brexit en verhuizen

Verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk? Een korte Brexit uitleg!